wat je ziet
gebruikte techniek
voor- en nadelen

Gebruikte techniek

  1. Voor de roll-over is alleen gewerkt in PhotoShop en ImageReady. Hier zijn een fiks aantal lagen voor nodig.
    In PhotoShop is eerst het inhoudvlak getekend. Vervolgens het vlak van de eerste knop. Daar is vervolgens een dubbel effect aan toegevoegd: Een laag met effectenSchuine kant en reliëf en Slagschaduw. Vervolgens is deze laag met effecten samengevouwen, knop1 genoemd.
  2. Voor de andere knoppen is deze laag gedupliceerd, omgedoopt tot knop2 en met het verplaats-gereedschap naar rechts verschoven.
    voor elke knop doe je evenzo.
  3. Vervolgens zijn de teksten geplaatst. (In dit voorbeeld zit de tekstlaag telkens boven de bijbehorende achtergrondvalk van elke knop.) Door de tesktlagen te kopieren en te verschuiven, krijg je ze steeds op dezelfde hoogte.
  4. alle lagenAls elke knop getekend is, wordt elke laag nogmaals gekopieerd, nu om de situatie te realiseren als de muis over de knop gaat. Elke naam van die laag krijgt ov toegevoegd om een duidelijk overzicht te houden. De oorspronkelijke lagen worden even onzichtbaar gemaakt, en die nieuwe laag naar inzicht bewerkt: de slagschaduw onzichtbaar, en de reliëf krijgt bij de optie Richting de waarde Omlaag inplaats van Op.
  5. De teksten krijgen een extra effect: gloed buiten. Ook wordt de niewe laag een tikkeltje naar beneden geschoven.
    Zo krijg je voor 3 knoppen alleen al 12 samengevouwen lagen met effecten daarin.
  6. Een flinke klus, maar als dit opgeslagen is, kun je naar ImageReady overgaan.
    Daar maak je eerst een segment van de inhoud, en vervolgens van elke knop. Dit kan eenvoudig via een rechtermuisklik op de juiste laag in het laagmenu.
    Geef elk segment een naam, zoals knop1. Dat doe je in het venster Segment. Omdat je hier echt de linkjes ook maakt, vul je de URL van de te koppelen webpagina hier dus ook al in. Dat hoeft straks niet meer in DreamWeaver.
  7. Vervolgens open je het venster Webinhoud waarin je de gemaakte segmenten ziet. Wijs de eerste knop in dat venster aan, klik in dat venster op de knop voor een nieuwe laag (hier heet dat de Rolloverstaat maken) en schakel in het lagenmenu de "gewone lagen" van knop1 op onzichtbaar, en de roll-over lagen van knop1 op zichtbaar.
  8. Zo doe je dat voor elke knop. Hierna kun je de optimale pagina gaan opslaan (natuurlijk heb je de Uitvoerinstellingen goed staan). De rollovers werken dan al, en de pagina is al gelinkt.
vensters Webinhoud en Lagen