Het Engelse woord 'child' suggereert al wat een childtheme zou kunnen zijn: het thema heeft een 'ouder'. Het thema werkt dan ook samen met het parenttheme om de site te presenteren.Een childtheme bevat net als een gewoon thema een mapje. Daarin zit in ieder geval style.css
. Deze begint weer met een aantal commentaarregels, die het thema laat (samen)werken binnen WordPress.
Waarom een childtheme?
Themes ontwikkelen voor WordPress kan nogal ingewikkeld en tijdrovend zijn als er veel specifieke eisen aan het thema gesteld worden. Je zou dan natuurlijk een bestaand thema kunnen kiezen en deze vervolgens met je eigen code aan je wensen aanpassen.
Dit heeft een belangrijk nadeel. Omdat WordPress zo polulair is, moet er extra aandacht aan beveiliging besteed worden. Daarom zijn er geregeld updates. Als je jouw thema niet update loopt jouw site dus onnodig risico's.
Een update overschrijft echter het thema en je moet dan opnieuw alle code weer door en aanpasen naar jouw wensen.
Het is duidelijk dat dit niet wenselijk is.
In jouw child-theme staan alle aanpassingen op het parenttheme. Dit parentheme kun je vervolgens geregeld een update geven. Jouw wijzigingen, die in het childtheme staan, blijven dan gewoon werken. Je hebt dus een functionele veilige site, die alle updates moeiteloos meepikt.