een typemovie maken

met After Effects: een training

Je maakt in deze training een typemovie.
Je kunt kiezen uit 3 muziekfragmenten. Neem degene, die het beste bij je past. Vervolgens animeer je daar typografie in. Kies een passend font, maak een achtergrond, die 'zich niet op de voorgrond zet.' Loop onderstaande video's door om een typemovie met vergelijkbare moeilijkheidsgraad te maken.

De vormgeving moet wel kloppen. Hier het resultaat als je de video's doorgelopen hebt.

stap 1: verkennen (00:06:58)

Je ziet hier waar naar toe gewerkt wordt, welke bronnen gebruikt worden. Ook de eerste schermopbouw van After Effects zie je, en de tijdlijn met algen en eigenschappen en de "compositions".

Elke laag in de tijdlijn heeft weer eigenschaps-lagen. Zo kun je bijvoorbeeld met P de positie-kenmerken oproepen en laten verdwijnen. Met S doe je dat voor het schalen.

stap 2: geluid en beeld toevoegen (00:07:11)

Je maakt een eerste composition: 1280 bij 720 px 25 fps voor 34 seconde en gebruik square pixels.
Je kunt eenvoudig beeld en geluid importeren en in de composition plaatsen.
Om de golf-vorm van het geluid te zien, toets je LL, om de niveau-eigenschappen te zien slechts 1 keer op de L klikken. Om ze weer te verbergen geef je dezelfde toetscombinatie.
Wil je een completer overzicht van toetscombinaties in After Effects? Klik dan hier voor de lijst van Adobe zelf..

stap 3: tekst plaatsen (00:08:38)

In de compositie wordt tekst geplaatst. Font, grootte, positie, rotatie, schalen.
Omdat de achtergrond de leesbaarheid nadelig beÏnvloed (contrast), wordt met een animatie de achtergrond doorschijnend gemaakt.

stap 4: timing (00:07:31)

Op het beeld van de golfvorm wordt de opkomst van de tekst woord voor woord getimed.
Om de opkomst van de tekst niet te hard te alten zijn, wordt de tekst in-gefaded.
Deze animatie wordt bij één woord gemaakt er daarna naar de andere woorden gekopieerd.

stap 5: Pre-composition (00:08:04)

De binnengekomen tekst moet als één geheel roteren.
Daarvoor maken we ze tot een geheel met de optie Pre-composition. Verder kom je niet veel nieuws tegen in deze tutorial: de pre-composition wordt heel precies gemanoeuvreerd, zodat hij precies passend naast de linkerzijde komt te staan.

stap 6: Effecten toevoegen (00:07:30)

After Effects kan aan elementen in de lagen effecten toevoegen. Het maakt zijn naam daar helemaal mee waar.
(Hier wordt aan de tekst een drop-shadow toegevoegd, van een lichte kleur zodat het een beetje 'gloeit'.)
Het deel van het Glow-effect wordt beter behandeld in video van stap 13 op deze pagina! Daar kun je zien dat het eenvoudig kan door met je rechter-muisknop op een laag te klikken en uit het menu, dat opkomt verder te kijken onder Layer Styles...
Beter gaat het met het andere effect. De afbeelding op de achtergrond krijgt een radial blur.
Je kunt het 'middelpunt' instellen en de mate. Daar het 'laag-concept' in AE kun je de parameters van een effect ook in de tijd veranderen: animeren.

stap 7: teksten uitlijnen en timen (00:07:54)

De tweede tekst wordt geplaatst en uitgelijnd.
Er wordt hier met Edwardian Scriptletters gewerkt.
Het lange woord wordt opgeknipt in 3 lettergrepen, die na elkaar binnenkomen.

stap 8: een masker animeren (00:08:10)

De tekst gaat uit een denkbeeldige lijn verschijnen.
We maken daarvoor maskers, die van een element slecht een deel laten zien.
Via Command+R worden linealen getoond, waaruit hulplijnen getrokken kunnen worden.
door veelvuldig met P en M te wisselen tussen Positie en Masker(shape) kun je ze exact gelijk timen. Te tekst met masker wordt over de hulplijn gebracht, en daarna wordt het masker tot de hulplijn verkleind.

stap 9: pre-composition uitfaden (00:04:10)

De tweede animatie wordt in de dit filmpje langzaam uit het beeld verdwijnt.
Dit gebeurt weer met een pre-composition.
Je ziet hier ook dat je via het menu Composition >> Preview >> Audio Preview (Work Area) van het aangegeven gedeelte alleen het geluid kunt horen.

stap 10: lagen uit Illustrator importeren (00:05:58)

Je kunt lagen uit Illustrator in dezelfde volgorde in een composition importeren.
Zorg ervoor dat de lagen in Illustrator echt lagen zijn (geen sub-lagen). Dat kan via het submenu in het laagmenu van Illustrator "Verdelen over lagen (Volgorde)".
Als je het AI-bestand importeert in AE, zorg er dan voor dat je niet importeert als Footage, maar als Composition. Die composition kun je vervolgens weer in je project slepen.

stap 11: tekst in een hart animeren (00:08:31)

Als een composition in een project is geplaatst, correspondeert de tijdsaanduiding van de composition met die van het project. Zo kunnen we dus toch voor een goede timing zorgen.
Elk woord heeft een eigen laag, en wordt buiten de compositie gebracht. Boven de composition wordt een vorm uit Illustrator geplakt, die dan als masker gaat dienen.

stap 12: timing binnen een composition (00:09:51)

De timing binnen een composition lukt, doordat je de tijd in het hoofdproject kunt terugzien in de composition.
Je kunt een alle geselecteerde lagen naar achteren schuiven. Let er wel op dat je de keyframes meeneemt in het schuiven. Dit doe je door met de muis op de laag te duwen en dan het geheel te verschuiven. Er verschijnt dan ook 'ribbeltjes'. Als de het uiteinde versleept verander je slechts de tijdsduur van de laag.

stap 13: effecten toevoegen (00:06:32)

Er worden enkele korte oplichtende effecten toegevoegd.
als je een objet kiest en rechts klikt op de laag, kun je kiezen voor voor Layer Styles en daarin verder je keuze maken. Zoals altijd met After Effects kun je de eigenschappen van de laagstijl aanpassen en animeren. Voor een korte flits, worden 3 keyframes geplaatst.
Voor de flits hebben de beide buitenste een gloed met afmeting 0 en de middelste (een frame na de eerste) een afmeting van 100px. Het laatste keyframe is 4 frames daar weer achter en houdt de 0 waarde weer.

stap 14: animaties van het hart (00:06:51)

In deze film worden een aantal animaties gekoppeld, om het hart een kloppend effect te geven en de lagen te laten uitfaden.
De gebruikte technieken zijn in eerdere tutorials al aan de orde geweest.

stap 15: de film renderen (00:08:27)

Vanuit het aep-bestand wordt nu de film gerenderd.
Dit gaat via File >> Export >> Export to Render Queue.
Je krijgt nu een venster waar je kunt instellen wat je wilt renderen, in welke kwaliteit dat moet en hoe de film wordt opgeslagen.
Denk er voor al dat je de hele film kiest bij Render Settings, en dat je bij Output Module kiest voor de H.264 codec in plaats van Quicktime.
(Als je bij de keuze voor Quicktime de outputmodus op Animation zou laten staan komt er studiokwaliteit uit de rendering. Dat levert een bestandsgrootte op van 2 GB voor onze halve minuut!)
Vergeet ook niet bij die Output Module Audio Output aan te vinken: anders wordt er geen geluid toegevoegd!

stap 16: webpagina op internet zetten (00:06:34)

Om de film openbaar te maken, zet je hem op YouTube. Als deze klaar is, kun je de code opvragen om hem in te sluiten op een webpagina.
Deze pagina kun je vervolgens op Dropbox zetten en de Public link naar Theo toesturen.


Als de training helemaal klaar is, plaats je de webpagina in de Ma-Cloud (als die er nog niet is, kopieer je hem naar een mapje in de Public map van de Dropbox) en stuur je de link naar t.denblanken@ma-web.nl.
Klik voor het geval van de Dropbox op de juiste map met je rechter muisknop en kies uit het context-menu: Dropbox>Copy Public Link. Plak dat in een mailbericht met de opdracht en klas naar t.denblanken@ma-web.nl.